Exposició de fotos a Castelló: «Tres Trens Republicans»
Exposició de fotos a Castelló: «Tres Trens Republicans»

Associació republicana “F. Gonzalez Chermá” de Castelló

Fa un anys, el 19 de setembre del 2002, un grup de republicans de Castelló van decidir crear un col•lectiu republicà amb una finalitat molt clara: treballar dins del sistema democràtic per difondre els ideals republicans i contribuir a l’adveniment de la República.

Per a qui conega l’ ideari republicà no és necessari aclarir que aquests objectius des d’un principi es van plantejar òbviament per mitjans democràtics, de manera pacífica, tal com van arribar, per cert, les dues repúbliques a Espanya.
El nom de Francesc Gonzalez Chermá es va escollir pel significat que té aquesta figura política en els orígens i la formació del republicanisme a Castelló, doncs va ser el primer alcalde republicà de Castelló, diputat a Corts i el que va proclamar el cantó independent a Castelló durant la I República. Una trajectòria política dilatada i eficaç que podia servir-nos d’exemple per als temps que corren.

L’ Associació F. Gonzalez Chermá al llarg d’aquests últims anys ha treballat en aquest sentit, donant a conèixer el seu nom entre els castellonencs posant-li el nom i un petit monument a un  passeig del Parc Ribalta, en col•laboració amb l’ Ajuntament de Castelló, per altra banda  honorant  a tots aquells republicans que han caigut tant en la guerra com a causa de  la repressió franquista en defensa de la legalitat republicana. Al respecte es va inaugurar una làpida al cementiri de Castelló en col•laboració amb el grup de Memòria històrica de Castelló i una altra al de Benicàssim, recordant també  al brigadistes internacionals, en col•laboració amb el seu ajuntament.

Així mateix, cada mes d’abril -mes genuïnament republicà-  ha celebrat i celebra conferències i altres actes per difondre les polítiques republicanes del passat i del futur obertes a tothom, a les qual convida a il•lustres  col•laboradors del món de la cultura per a realçar  la dignitat de l’efemèride.

Participa en manifestacions, homenatges, celebracions, concentracions a favor de la República tant a Castelló com a altres comarques del País Valencià.

Col•labora amb articles de premsa quan l’ocasió ho requereix i està sempre a l’aguait de notícies o publicacions sobre el tema republicà.

Acudeix a aquells actes de Castelló o altres poblacions quan l’ Associació o algun membre d’ ella es requerit per a donar xerrades, mítings o col•laboracions de diversa índole amb altres col•lectius.

Finalment, en aquesta ocasió es tracta d’una exposició fotogràfica del company de l’ Associació, Francesc Durá, en la que es fa un repàs d’alguns  actes i esdeveniments republicans al llarg dels últims anys a través d’homenatges, manifestacions  i altres  actes en general on es mostra la presència republicana  per les nostres terres i més enllà.
“Tres Trens Republicans Cap a la IIIa. República”

Aquesta exposició de fotografies, no pretén fer una mostra d’art ni de qualitat fotogràfica encara que sí pretén ser una mostra digna d’uns fets històrics com varen ser el tres trens republicans.

A finals del any 2006, un grup de distintes forces polítiques del País Valencià amb el ideari comú de lluitar per tornar a instaurar una Tercera República, ens varem reunir a València amb la intenció de fer alguna cosa important i que no s’haguera fet abans però que hi fora festiva i sense oblidar les nostres reivindicacions republicanes.

Així va eixir la idea de flectar un tren republicà per el quinze d’abril del 2007. Tinguérem que superar nombroses dificultats tant administratives com d’organització, però estàvem units i il•lusionats amb el projecte pel que varem superar totes les expectatives de participació i omplirem i sobrepassarem la capacitat del Primer Tren Republicà que eixint de Castelló arribà a Alacant on varem ser molt ben rebuts pels companys republicans d’aquesta bonica ciutat. Una vegada en Alacant, participarem en una massiva manifestació no exenta de traves d’última hora per part del Ajuntament del PP però a pesar de tot finalitzarem la manifestació en una gran festa republicana.

Dos anys després, varem ser els ciutadans de Castelló els que acollirem al companys republicans vinguts de les comarques del País Valencià. També nosaltres varem patir les dificultats del PP encara que varem ser capaços de superar-los. Els reberem en l’Estació de RENFE i des la mateixa estació varem fer una gran manifestació per el carrers de la nostra ciutat com mai s’havia vist, encara que fou “silenciada” excepte per algú cas, per la premsa local.

I va arribar l’any 2010. Any de Miguel Hernández. Els republicans no podíem deixar córrer una celebració com aquesta sense fer-nos sentir. Organitzarem el Tercer Tren Republicà que aquesta vegada sortia de Castelló i arribava a Oriola. Aquesta vegada a part de la manifestació, varem fer un recorregut per els carrers on el nostre gran poeta va viure. Com no, els oriolans ens varen rebre amb entusiasme i finalitzarem el recorregut amb una festa al centre de la ciutat amb actuacions musicals i recitals del textos del gran poeta del poble.

Quin és el futur del trens republicans ? La República es com els trens republicans. Una vegada en marxa, no hi qui els aturen. Al igual que la República, vindran mes trens republicans i farem mobilitzacions i com no, farem festa també.

SALUT I REPÚBLICA